Aquarium houden

Aquarium houden

Aquariumhouden is een fantastisch tijdverdrijf maar dan wel altijd een goede keuze maken wat je wilt bv een gezelschapsbak of iets speciaals. Want dat dat bepaald meestal gelijk de grote van het aquarium en de techniek. Een klein garnalen bakje vraagt een heel andere gebruiksaanwijzing.
Is de keuze gemaakt ga je dan oriënteren op die keuze. Doe je huiswerk en ga het internet op en zoek naar voorbeelden.

Hollandse plantenbak

Bijna alle soorten aquaria zijn in mijn leven de revue al gepasseerd maar mijn grote liefde is toch het gezelschaps aquarium ook wel een Hollandse planten bak genoemd. Waarom? Simpel omdat ik dat het makkelijkste vind en er niet altijd bij na hoef te denken of een plant of vis wel in de juiste omgeving vertoeft zoals dat belangrijk is in een speciaalbak.

 

Met andere woorden ik ben een luie aquarioot maar ik probeer toch wel elk jaar de lat weer wat hoger te leggen in het hobby gebeuren. Waarom?Want ik leer nog steeds wat bij, ik zie de meest gruwelijk mooie aquaria op het internet en begin direct spontaan te kwijlen als er een bijzit die me aanspreekt.Zelfs een detail van de inrichting van een dergelijk aquarium kan mijn hart (met 4 bijpassen) sneller doen kloppen.

Inrichten

Op het Vivarium heb ik samen met mijn vriend Cor de Wit een aquarium ingericht die zou moeten beantwoorden aan een Hollandse school aquarium. De planten die daar voor nodig waren hebben we uit onze eigen bakken gehaald, waarom? Omdat we graag de onderwatervorm wilden tonen, alleen dan heb je een goed beeld hoe het resultaat zal zijn na de inrichting.

Toen we klaar waren stonden de meeste planten krom of uit het loot dus hing het van de fantasie van de toeschouwers af hoe de bak er na een week uit zou moeten zien.

Plattegrond

Om snel een plattegrond te kunnen maken heb ik gekozen voor de recente inrichting van mijn eigen aquarium, niet helemaal want sommige soorten planten wilden niet mee omdat ze wat beursvrees hadden. Voor vriend Cor was dat natuurlijk “kat in bakkie” nu wist hij waar hij al dat groen moest plaatsen en dankzij zijn wijzigingen werd het uit eindelijk nu wat. 

Rechter deel

Bij deze inrichting werd gestart met vaantjes aan de rechterkant. Laag voorin en wat hoger de rechterhoek in geflankeerd door een rode Myriophyllum rechts naast de vaantjes tegen de zijkant van de bak. De Rotala runtindifolia werd als midden beplanting links van de vaantjes geplaats met daarvoor een solitair in de vorm van een lotus of in dit geval een Echinodorus Kleine Bar dit detail is vaak gekopieerd.

Straatjes

Het eerste straatje hebben we gemaakt van lobelia cardinales die we van breed voor naar smal achter lieten lopen langs de solitair om de Rotala runtidifolia heen. Links van de Lobelia werd er een leuke groep reuze Ambulia’s geplaatst.

Linkerdeel

Om ook links een mooi diepte effect te krijgen gingen we Bacopa caroliana gebruiken als hooft beplanting met links voor donkere Crypto’s  en rechts  als straat de Bacopa monnieri die bijna aan de voorruit begint en door loopt tot achter de caroliana dus van breed naar smal. En straatje nummer 2 was een fijt.

Hooftgroep

Als tweede hoofdgroep kozen we voor de Hygrophyla caranbose die achteraan tussen de Bacopa monnieri en de Ambulia’s kwam te staan met daarvoor als afwijkende bladvorm de Amania’s gracilus. Blijft over een vrij stuk die we vrij konden houden maar vulden dit op met Blyxa japonica. 

Opleuken met hout

Na deze inrichting hebben we hier en daar wat kleine stukken hout geplaats. Einde van de Workshop inrichting van Cor en Willem