Blub de Goudvis

Blub De Goudvis

Er is aan mij gevraagd of ik een artikel wilde schrijven over de goudvis of het houden van goudvissen. Nou ben ik persoonlijk niet zo gek op die oranje rakker, dat heeft zo zijn redenen, maar daarover later meer.
Koudwatervissen vind ik alleen interessant als ze opgeleukt zijn met uitjes en zout smaken. Maar! Jawel, nu komt het, als je aquariumadviseur bent en vissenexpert dan ontkom je er niet aan om je ook te verdiepen in het goudvissen wereldje want…
Want soms krijg ik vragen van goudvis liefhebbers en dan moet je wel een zinnig antwoord kunnen geven toch. In de vrije natuur kan een goudvis wel 40 cm lang worden omdat ze daar de ruimte hebben, maar in gevangenschap natuurlijk niet en zeker niet in een goudvissenkom. In een kom wordt het al gauw een probleem vis want het ontbreekt zo’n dier aan van alles.

Laten we onze goudvis gemakshalve Blub noemen dat schrijft wat makkelijker
Allereerst de ruimte, zeker als men besluit na een poosje nog 2 of drie soortgenoten bij die zielige Blub te droppen.
Want dan heeft tie wat gezelschap dat vind tie fijn denk je dan.
Nou laat ik je vertellen dat Blub dat helemaal niet fijn vind, woedend is tie.
Nu moet hij nog meer delen, zijn zwemruimte zijn voer en het belangrijkste de zuurstof. Mogelijk dat hij deze nieuwkomers direct het leven zuur zal maken met grote gevolgen. Want hij moet nu letterlijk vechten voor zijn leven.

“Hé mam! Er ligt een verdroogde goudvis op het tapijt zielig hè hoe komt dat nou?”
Tja, die Blub, je kunt het hem niet kwalijk nemen hij was tenslotte de baas in de kom. Oké, als hij een groter aquarium had gekregen met mooie planten en een filter dan had hij het wel prima gevonden een paar vrienden erbij of nog liever een leuk vriendinnetje.

Wat is nou een makkelijke rekensom om te bepalen of onze Blub voldoende ruimte heeft om een gelukkig leven te hebben.
Wel 1 cm goudvislengte heeft een liter water nodig, dat zeggen de geleerden tenminste maar ik geef onze Blub liever het dubbele dus 2 liter per cm.
Een goudvis van 10 cm zou dus over 20 liter water moeten beschikken, maar ja, wie ben ik.
Een gezonde goudvis kan bij een intensieve verzorging wel 18 tot 20 jaar oud worden. Dat redt Blub in die kom natuurlijk nooit maar in een groot aquarium of vijver wie weet. Het voer van een goudvis is vaak eenzijdig en bestaat uit plantaardige vlokken of korrels. Ook eet hij van de waterplanten (als hij die krijgt) zoals van waterpest of cabomba.
Dit zijn de meest voorkomende echte koud waterplanten die zeker niet mogen ontbreken.

Met de huisvesting c.q. inrichting van goudvissen onderkomen kan je 2 kanten op. Of je besluit om Blub toch in een kom te laten badderen of je tast diep in de buidel en zorgt voor een riant onderkomen in de vorm van een aquarium.
Als je voor het eerste kiest dan ben je het haasje, want dan is er werk aan de winkel. Dan mag je elke week de kom schoon maken, Blub er uit halen met een netje en even ergens anders indoen.

Steentjes of grind schoonspoelen, kom poetsten, steentjes terug, schoon water in de kom. En natuurlijk nieuwe verse plantjes er weer in plaatsen en dan!
Dan Blub opzoeken want die is net uit je bierglas gesprongen, Oh gelukkig hij leeft nog.
Kan je om lachen natuurlijk maar Blub wordt hier niet vrolijk van.
Oké, je kiest dus toch maar voor dat aquarium, heel verstandig daar zal Blub blij mee zijn. Een bakkie van 60 x 30 x 30 is een leuk maatje om die oranje rakker met wat vriendjes rond te laten dollen. Een kleiner bakje kan ook maar dan niet al te veel vriendjes. Want in zo’n 60 cm bakje daar zit een filter in, daar zit een kap met verlichting op. Daarin groeien de planten, daarin zie je goudvissen zwemmen met een grijns op hun bek.

En het prettigste van alles is! Je hoeft de boel niet elke week helemaal schoon te maken. 10% water verversen is voldoende of om de 14 dagen 20%. Als het aquarium op een plek staat waar het zonnetje niet bij kan zal de ruit ook niet snel groen worden. Blijft over het filteronderhoud, hoe groter de filter hoe minder onderhoud. Kleine binnen filters maak je om de 3 weken schoon, grote mogelijk om de 6 weken. Heb je een redelijk buitenfilter (bv een Eheim) dan kan dat wel 3 maanden mee.

Waarom ik niet zo gek ben op goudvissen? Ik vind dat daar op een verkeerde manier mee wordt omgegaan. Men kweekt de gekste vormen zoals goudvissen met 2 staarten sluierstaarten leeuwenkopjes hemelkijkers en nog meer van die gedrochten. Ja, sorry hoor! Ik weet dat dit geen goede PR voor de goudvis is maar het is niet anders. Of ik zelf goudvissen heb? Ja hoor! 12 Blubs en wat goudwindes in een 2000 liter vijver.
Oké, dat was mijn bijdrage over de goudvis Blub ik hoop dat jullie het leuk vonden.
Groetjes van Blub en van W v Wezel