De juiste balans

De juiste balans
© Willem van Wezel
________________________________________
Veel mensen stellen mij vaak de vraag “Willem hoe krijg je dat steeds weer voor elkaar al die mooie planten bakken”. Het antwoord van mij is het volgende. Planten groeien bij de gratie van licht en water, en juist daarin moet de juiste balans gevonden worden. Het licht is het makkelijkste, als het maar veel is en met de juiste Tl buizen. Ik durf te beweren dat 80% van de aquarianen te weinig licht boven het aquarium heeft. Ik kom bij tientallen bakken per jaar en er zijn maar enkele die de formule van 10 watt op 10 cm aquariumhoogte door hebben. 2 TL’s van 30 watt op een bak van 1 meter 40 x 40 is echt te weinig, zeker als een van die buizen een Grolux is. Het water is een ander verhaal, dit vraagt veel meer aandacht. Ook ik ben vaak aan het sukkelen om het water snel in orde te krijgen bij het opstarten van een nieuwe bak maar dat lukt me niet direct.

Ik weet het, het is me eigen stomme schuld. Veel te snel gooi ik er te veel vissen in in die het nog niet bestaande biologisch evenwicht in de bak ogenblikkelijk gaan belasten en dat resulteert vaak in een algplaag. Veel van de beginnende aquarianen gaan zo te werk die hebben geen geduld (net als ik) Die kopen een aquarium en nog dezelfde dag zitten er planten en vissen in. Helemaal fout dus, gelukkig weet ik nu hoe het wel moet, Mede ook door de goede tips in de literatuur of die door ervaren aquarianen gegeven wordt. Hoe ik het doe? Nou gewoon 5 TL’s van 58 watt op een bakkie van 1.80x55x55, een knol van een filterpot, ¾ leidingwater ¼ osmosewater en mijn Redfield Ratio onder controle houden door regelmatig mijn water te controleren. Zie hier de berekening .

Mijn fosfaatgehalte (PO4) en mijn nitraat (NO3) zijn zaken die voor mij belangrijk zijn. Zodra hier zich onregelmatigheden aankondigen wordt er door mij ogenblikkelijk ingegrepen. Vaak is een gedeeltelijke waterverversing of het toevoegen van NO3 of PO4 vaak de middelen die de boel weer snel bijsturen. Het water verversingen gebeurd elke week (op zondag) 10/15% gaat er uit en gaat er osmosewater is gemengd met leidingwater verhouding 50/50%.

Ik probeer mijn geleidbaarheid door middel van osmose water altijd rond de 400 microsiemens te houden. De PH wordt gestuurd door middel van CO2 en geregeld door een PH controler Terug nu naar de verlichting, met 10 watt op 10 cm aquariumhoogte bedoel ik dat op een bak van 40 breed en 40 cm hoog 3 buizen van 36 watt zouden moeten zitten. (40 watt bestaat niet meer)

Die buizen zijn 1.20 lang dus een bak van 1,25 of 1.30 is perfect.

Een bak van een meter bij 40 heeft standaard buizen van 30 watt (90 cm) dertig cm diep redelijke verlichting dus, maar te weinig want hij is 40 hoog. Ook in de breedte hou ik aan 1 buis om de 10 cm. Wat de branduren in mijn bak zijn? (van voor naar achter)
• Buis 1 Philips 830 van 7 tot 23.00 uur
• Buis 2 Philips 840 van 9 tot 22.00 uur
• Buis 3 Philips 830 van 10 tot 20.00 uur
• Buis 4 Philips 840 van 12 tot 14.00 uur
Verlichting wordt computer bestuurd door middel van een Floramate dimmer .

Bedenk dat mijn tijdlichtschema niet zaligmakend is. Ik ken bakken waarvan de planten amper licht krijgen maar de planten toch super gezond staan.

Mijn voedingsbodem? die heb ik niet, nooit gehad ook trouwens. Ik wissel te vaak van inrichting om een voedingsbodem te kunnen hebben. Wel wordt er hier en daar wat klei geïnjecteerd of maak ik zelf kleibolletjes van sportvissers klei. Er zijn een heleboel meewerkende factoren nodig, om het biologisch goed rond te krijgen. De grootste fout die veel liefhebbers maken is te veel vis en daardoor een te grote belasting op het biologisch deel. Ik ben met recht een aquarioot (met weinig vissen) die het uiterste van het aquarium vraagt (en geeft) en de lat elk jaar steeds weer wat hoger legt. Ik probeer elk jaar weer mijn kennis te vergroten, door dagelijks een bezoek te brengen aan een paar leuke aquariumforums van Nederland