Een Roetalg probleem?

Roetalg is geen alg maar een bacterie. Het ontstaan van roetalgen kan verschillende oorzaken hebben. Ik weet zeker dat ik het toen heb meegekregen uit de sloot door het scheppen van watervlooien. Andere kunnen het ook krijgen door het geven van levend voer uit de winkel in de vorm van tubifex, watervlooien of andere levende producten.

Echter de hoofdoorzaak is besmetting. De roetalg bacterie is zeer besmettelijk en kan meegekregen worden door het krijgen van planten en vis van anderen. Ik heb er zelfs aan getwijfeld of het niet in een bepaalde periode in het leidingwater heeft gezeten.

Wanneer de roetalg niet goed bestreden wordt kan dit hardnekkig lang aanwezig blijven. (te lang) Ook bij een nieuwe start van het aquarium kan deze toch weer terugkeren juist door die hoge intensiviteit van besmetting want je gebruikt toch snel weer de oude materialen.

Dus opnieuw beginnen mag wel en kan resultaat opleveren maar heeft in mijn ogen geen zin. Bedenk dat die roetalg bacterie overal zit, dus in je pomp in de slangen kranen enz. Met andere woorden de bestijding moet ook buiten het aquarium aangepakt worden.

Op het moment dat je de tegenaanval inzet zul je dus veel tijd moeten uittrekken met het schoonmaken van alles wat in verbinding staat met het watertransport. Het is dus niet alleen het schoonmaken van de slangen en de kranen (nog beter is slangen vervangen dat scheelt veel tijd en energie) maar ook het goed reinigen van het (Eheim?) motorhuis (magneetlager) van de pomp waardoor het water wordt getransporteerd. De oude inhoud van de filters dumpen en vervangen door filterwatten of (nieuwe) sponzen. Ik had toen mijn biopijpjes bewaard en later uitgekookt en na een maand weer in mijn filter gedaan.

Recept

Koop bij de drogist waterstofperoxide van 3%.Dit zijn flesjes van 100 cc (het is geen chemisch product) Gebruiksaanwijzing 50 cc op 100 liter aquariumwater.
Wapper zoveel mogelijk roetalgen van je planten af en laat de boel een uurtje bezinken.
Ververs daarna 25% van je aquariumwater door zoveel mogelijk roetalgen met een slang uit je water te hevelen. Water weer aanvullen met gewoon leidingwater of water (op temp) uit een goede bak. Ook aan te bevelen is 50% osmose plus 50% leidingwater.

Tap 10 liter aquariumwater in een emmer en zet hem op je lichtkap of een ander hoog object.
Gooi daar de benodigde hoeveelheid aan flesjes in leeg om vervolgens via een druppelmethode (slangetje kraantje) het middel in je bak te druppelen. Het mag daar rustig een aantal uren cq een dag over doen. De bak gaat enorm assimileren (zuurstof) ook in de bodem wordt er op deze manier veel zuurstof geïnjecteerd (na de kuur volgt er dan ook een groei-explosie) Het is raadzaam een eventuele CO2 toevoer te onderbreken tijdens de kuur.
Ook het toedienen van plantenvoeding nu even achterwegen laten.
Mocht je stokoplossingen toevoegen in de vorm van KNO3 en PO4 ook daar mee stoppen.
De andere dag de bak beslist niet verlichten en de daar opvolgende dagen het licht langzaam weer opvoeren. Je zult bemerken dat de roetalgen nagenoeg verdwenen zijn of echt helemaal weg.

Het is raadzaam om de bak na de kuur wat aan te zuren met een eikenextract om de latent aanwezige sporen de kop in te drukken. Ook het enten van het aquarium, met water en/of bodemvuil uit een goed draaiende Aquarium is een optie. Houd er rekening mee dat de roetalg, plus oppervlaktestroming, veel licht heel erg lekker vind. Dus probeer dat in het begin wat te vermijden. (een gewaarschuwd mens)
Om helemaal op zeker te gaan, is het gebruik van een UV lamp na de kuur ook aan te bevelen.
Mogelijk kun je die bij een vriend of vriendin even lenen of zelf aanschaffen.
Aanbevolen wordt, deze lamp over een periode van maar maximaal 14 dagen te gebruiken.

Toch is het niet onmogelijk dat door te grote waterwisselingen in de toekomst de roetalg weer terug komt (mail me dan) Ik heb geen ervaring met het gebruik bij open biologen, maar volgens mij maakt het niets uit want juist daarin moet die roetalg ook bestreden worden.
Willem van Wezel