Filteren van aquaria

Filtering van Aquaria, het blijft zoeken Voor ik met mijn ervaringen en mening over de manier van filteren van een aquarium begin gaan we er vanuit dat dit gaat over een royaal beplant aquarium met een normaal visbestand. We beginnen bij het begin, de afmetingen van het aquarium is in dit verslag niet relevant, maar gemakshalve gaan we even uit van een bak van 150 liter.

De meeste grote Juwelbakken zijn voorzien van binnenfilters, ikzelf heb daar niet zoveel ervaring mee omdat ik deze nooit zelf heb gehad wel heb ik er tientallen ingericht. Bij de aankoop worden de filtermaterialen meegeleverd en bij opstart ook gebruikt. Wij gaan er vanuit dat de fabrikant (Juwel) weet wat hij verkoopt en dat het goed spul is. Vaak wordt er bij geleverd kool of norit matjes, dat is prima, maar niet voor lang.

Na het vullen van een Juwelbak wordt de binnenfilter voorzien van de wenselijke filterinhoud en maak ook ik gebruik van deze koolmatjes maar voor hooguit 48 uur. Dit om de gif en kleurstoffen uit het aquariumwater te verwijderen, deze koolmat wordt boven op de filtermaterialen geplaatst (dus nog geen filterwatten) en 48 uur na het inrichten van de bak weer verwijderd. Wanneer met osmose water wordt gewerkt geld dit verhaal ook.

De inhoud van de filter ziet er als volgt uit. Op de bodem wat losse filterwatten dan de nodige sponzen van fijn naar grof wat biopijpjes en als laatste (top) een heel dun laagje filterwatten om het grove materiaal zoals plantenresten makkelijk te verwijderen. Doe dit echter niet te snel probeer na het verwijderen van het koolmatje (als je die gebruikt hebt) de biopijpjes te voorzien van vriesdroge bacteriën Bacterial bv, maar er zijn ook andere middelen. Zoals het gebruik van oud filtermateriaal uit een goed draaiend aquarium, je moet het snel verkrijgen van een biologisch evenwicht een handje helpen toch.

Oké, we gaan nu over naar mijn externe favoriete filter de Eheim. Eigenlijk veranderd er niet veel, alleen de volgorde is anders met de filtermaterialen. Onder beginnen we met grof materiaal, biopijpjes bv, dit geeft een enorm oppervlak om een goede bacteriën kweek te laten groeien hier kunnen we ook gelijk ons Bacterial (of anders) in aanbrengen, daar boven grof en fijne sponzen en als afsluiting ons filterwatten.

Ik ben een aquarioot die graag experimenteer, ik heb nu 2 filters draaien waarvan 1 als voorfilter (waar ook mijn CO2 aan wordt toegevoegd) en de ander als bioloog. Het voorfilter gevuld met alleen bioballen dit bevalt goed en geeft een redelijke doorstroming. De filtering met de Eheim heeft mijn voorkeur, voordeel van deze wijze van filtering is, een stabieler biologisch evenwicht in het filter, gaat langer mee, onderhoudsvriendelijk want je vervangt alleen de filterwatten wanneer dat verzadigt is zonder je biomassa te verstoren.

En wordt het na verloop van maanden toch een baggerzooi dan de boel lekker uitspoelen en draaien maar weer. Veel lezers liggen misschien nu in een deuk over dit filteringverslag en hebben totaal andere Ideeën. Mijn idee van filtering is natuurlijk niet zaligmakend, maar ik hoop toch dat anderen er wat van hebben opgestoken.