Het Triootje

Het triootje,
Zoetermeer zondag 3 april 2016.

Die zondag ochtend was het weer bij lange na niet wat de weervrouw Helga van leur ons die avond daarvoor had belooft, het zou een zonnige dag worden met een temperatuur van 20 graden.
Nou het leek nergens naar, de lucht was grijs en kwam onvriendelijk over ook de temperatuur was naatje. Nee, ik was niet tevreden over Helga ik vond ze altijd aardig maar dit keer had ze een slechte beurt bij mij gemaakt. Het zou in de middag beter worden volgens de weersberichten dus daar hield ik me maar aan vast.

Zondag is de dag dat ik en mijn inwonende zoon en loodgieter Fred altijd onderhoud verrichten aan ons aquarium dus eigenlijk maakt het voor ons geen moer uit wat voor weer het is, ook met mooi weer moet dit gebeuren. Fred was sneller klaar dan ik en hield het rond half 1 weer voor gezien. Ik had wat langer werk omdat ik een kleine renovatie in mijn aquarium op het oog had en er weer een paar plantengroepen moesten verhuizen naar een andere plek ( plus een zooitje naar de vuilnisbak)
Omdat ik die dag ook een bezoek aan mijn goede vriend Bart Laurens had gepland besloot ik ook te stoppen en begon mijn kolere zooi op te ruimen. (moet altijd van Gonny)

In de middag was het weer aanzienlijk verbeterd, na tweeën scheen de zon volop en ik besloot lekker te gaan lopen naar Bart want deze woonde nog geen 10 minuten lopen van mij vandaan.
Bart was te vinden aan de rand van zijn enorme vijver met koikarpers, prachtige dieren van diverse groottes en kleurvariëteiten. Het was wonderbaarlijk om te zien hoe hoog de aaifactor van deze dieren is want zodra Bart zijn hand in het water stak kwamen ze naar hem toen om hem te begroeten. Na een verfrissend drankje van zijn vrouw Alice te hebben gekregen en een kort gesprek met Bart ontdekte ik een plastic kuip waar een bekend geluid uit kwam en was verbaast wat ik daarin aantrof.

De zwarte kuip zat vol met kikkers en kikkerdril, Bart keek me met een grote grijns aan.
“Leuk he” sprak hij “die heb ik allemaal uit mijn koivijver geschept” met nog meer verbazing constateerde ik dat deze dieren in de kuip aan het afzetten waren omdat 50% van de inhoud van de kuip bestond uit dril. Het aantal kikkers kon ik alleen maar raden want het tellen was lastig omdat de meeste kikkers op elkaar houvast hadden gevonden en bestonden uit duo’s en zelfs trio’s.
Biologen noemen dat Amplexus, maar amfibieën porno was voor mij een beter woord.

Ondertussen was Bart weer druk in de weer met een net om nog een paar exemplaren uit zijn vijver te vissen. Mijn gedachten gingen uit naar mijn eigen vijver die er op dat moment troosteloos bij lag, zonder kikkers zonder vissen alleen vol met opkomend hoornblad die over een paar maanden de hele vijver zal gaan vullen. Ik vroeg aan Bart wat hij met zijn vijver oogst ging doen want ik kon me niet voorstellen dat hij dit aan wilde houden in die omstandigheden en veel te kleine ruimte.
“ O die gaan vanavond naar het westerpark hier vlakbij in de hoop dat ze niet meer terugkomen”.

Ik zag gelijk mijn kans schoon om Bart te vragen of ik voor de gein een paar exemplaren mocht meenemen om asiel te verschaffen in mijn vijver, Bart vond het best al wilde ik alles meenemen.
Alles was natuurlijk te veel dus besloot ik Gonny te bellen voor overleg over mijn kikker plan.
Na een lichte twijfel ging ze akkoord en ik was al op weg om thuis een emmer te halen om later terug te keren om 7 kikkers te scoren uit de kikkerkuip van Bart. Ik had gekozen uit een trio en een duo stel en een eenzame vrijgezel dus totaal 6 meer dan genoeg want onze vijver was maar 1500 liter.
Ook een kleine hoeveelheid kikkerdril had ik mee genomen, mogelijk dat dit in onze vijver een kans zou krijgen tot levensvatbaarheid je weet maar nooit.

Nadat ik thuis de emmer voorzichtig had leeg gekiept in onze vijver hadden de kikkerstellen zich niets aangetrokken van het transport naar de nieuwe huisvesting en gingen onverminderd door met hun bezigheden. Het trio bestond uit een dame die aan weerszijde werd geknuffeld door 2 heren en dartelde rond in de vijver genoeglijk kikker geluidje makend, het duo had zich teruggetrokken onder de uitloop van de waterval en wilde liever privé zijn en de vrijgezel? Die was nergens te bekennen mogelijk zat hij gefrustreerd onder het hoornblad zich af te vragen waar is mijn drilfabriek nu.

Mijn vrouwtje Gonny kwam poolshoogte nemen en keek met grote ogen naar het trio stel die zo te zien geen schaamte vertoonde in hun bezigheden zelfs als er mensen staan te kijken.
“Vind je dat nou niet zielig voor dat vrouwtje” was haar reactie, Ik stelde haar gerust en verklaarde dat dit nou eenmaal de natuur was en je daar niets aan kan doen en liep onze woning binnen om de vissen in mijn aquarium te voeren.

Na het voeren stond Gonny nog steeds in de vijver te turen geïnteresseerd kijkend naar het triostel. “kom binnen schat straks schiet je wortel “ grapte ik, Ze wende zich tot mij en zei “toch vind ik het zielig met die twee mannen aan haar lijf” “Vind je dat echt zielig!” antwoorde ik haar gemaakt onderzoekend aankijkend “volgens mij ben je gewoon jaloers” ik wachtte haar reactie niet meer af en stoof naar binnen.
Willem v Wezel