Is een logboek voor je aquarium nodig.

Aquarium logboek
© Willem van Wezel – 30/7/2007
________________________________________
Aquariumlogboek – is dit nuttig? Tja, hoe kan ik jullie nu het best het nut van een aquariumlogboek uitleggen? Het bijhouden van zo’n logboek is bij mij eigenlijk noodgedwongen ontstaan. In de beleving van de aquariumhobby kun je fouten maken, dat is bekend, en dat geeft ook niets als je maar van die fouten leert. Maar bij een probleem loop je soms diep na te denken over vragen als: “wanneer was mijn Ph nog oké?” of “wanneer heb ik ook alweer de CO2 aangesloten?”. Opeens heb je geen besef meer van “het wanneer”. En juist de correcte informatie kan er voor zorgen dat je het probleem weer snel kunt oplossen.

Zo kan het gebeuren dat je opeens een klein spoortje alg ontdekt in je bak, maar ach wat maakt het uit, mooie alg is niet lelijk toch? Dat zal wel weer verdwijnen, denk je dan. Mooi niet dus. Na twee weken zijn de rapen echt gaar. Het totale plantenbestand van zo’n 20 soorten verandert in maar één soort, alg! Ander voorbeeld: enkele van je schooltje favoriete vissen beginnen opeens zonder reden één voor één het loodje te leggen.

Wat is er nou toch mis gegaan? Wat doe ik verkeerd, vraag je jezelf dan verbijsterd af. Kijk en dat weet je dan zo gauw niet, want drie weken geleden was alles nog normaal, want toen heb je nog……Tja, wat hád je toen ook alweer gedaan aan je bak? Mogelijk dat die handelingen die je toen verricht hebt de oorzaak zijn van de huidige problemen in je bak.

Dus keren we even terug naar het onderwerp of een logboek nuttig kan zijn. Ja dus! En ik heb zo’n logboek, jawel! Sinds ik het aquariumhouden op een wat hoger niveau ben gaan beleven, wil ik in deze hobby niet meer verrast worden. Geen afwachtende houding zo van “doet ie het of doet ie het niet?” Nee, zélf sturen! De boel niet op zijn beloop laten. Zelf sturen? Ja., het hele biologische gebeuren zelf in de hand houden door regelmatig het water te controleren op hun biologische waarden. Waterwaarden die er voor zorgen dat je plantjes zich lekker (blijven) voelen, evenals je vissen of andere dieren in je aquarium.

Meten is weten, maar wat meten we? Hoe en wanneer? Ik meet elke week. Mogelijkheden zijn er zat om te meten, de Ph, GH, KH, FE, NO3, NO2, PO4, CO2 enzovoort.. Meetsetjes om al die waterwaardes te controleren zijn te koop en betaalbaar. Maar noteer wat je meet, zet het op papier of in je PC. Maak dat logboek aan.

Je moet bijvoorbeeld water verversen omdat je nitraat te hoog is (je NO3-test gaf dat aan). Er is een fantastisch computerprogrammaatje op het Internet http://www.xs4all.nl/~buddendo/aquarium/redfield.htm. Deze kan je vertellen wat de gewenste hoeveelheid is. Je fosfaat is te laag, vul dat aan met …verzin het maar(K2HPO4?). Je Ph loopt op, want je CO2 is op. Noteer wanneer je opnieuw CO2 aansluit. Gebruik je plantenvoeding? Schrijf op wat je gebruikt, hoeveel en wanneer, heel belangrijk! Nieuwe vissen gekocht? Noteren, datum, welk soort vissen en waar je ze hebt gekocht.

Ik zit dagelijks wel aan mijn bak te klooien, dus houd ik er geen dagboek op na. Toch zal ik wel alle belangrijkste handelingen en veranderingen (!) in mijn logboek vermelden. Hoeveel water ik heb ververst, hoeveel osmose water ik heb gebruikt, wanneer ik mijn filter heb schoongemaakt, welk filtermateriaal. Ook de wijzigingen in branduren van de verlichting worden genoteerd .Ik heb een leuk Excel-tabelletje gemaakt waar ik alle gegevens op datum in noteer met de nodige extra opmerkingen er bij, erg handig, geloof me.

Het voordeel van zo’n logboek is dat, als het mis gaat, je terug kunt kijken naar wat je de afgelopen tijd gewijzigd hebt in het besturen van je aquarium. Dit helpt je dan weer om een goed beeld te krijgen van wat er aan de hand is. Om daarna de juiste handelingen te verrichten om het biologische gebeuren weer onder controle te krijgen.

En nou dat logboek maken hoor! Doe er je voordeel mee, succes. Willem van Wezel